Начало | Контакти | Карта на страницата       English
                      
                                         Находища | Значими места | МузеиДопълнителни ресурси

  Археологически находища  
Новоткритите некрополи

МОГИЛЕН НЕКРОПОЛ, СЕЛО СТАРО ЖЕЛЕЗАРЕ. Разкопки 2003 г.
- Чолакова могила. На около 1 км южно от селото, на около 50 м вляво от асфалтов път Старо Железаре-Пловдив. Тракийска обсерватория (VІ-V в. пр. Хр.). В южната половина на могилата на равна площадка са забити в земята 24 каменни плочи във форма на окръжност. Те са с различна големина в зависимост от разположението, като най-висока е тази от югоизток. Това е посоката, от която изгрява слънцето по време на зимното слънцестоене.

МОГИЛЕН НЕКРОПОЛ КРАСНОВО. На 2 км северозападно от селото по местен път. Повече от 270 могили с вис. между 0,5 и 7-8 м. Двайсетина от тях са проучени през 1991 г. Могилите са заравнени или възстановени. Материали в НАМ.
Орната могила. IV в. пр. Хр. Голяма правоъгълна яма, запълнена с камъни. На пода е извършено погребение чрез полагане. Глинени съдове, бронзови накити, две миниатюрни златни копчета.
Други могили. II - III в. сл.Хр. Трупоизгаряне. Повечето частично или изцяло ограбени в древността или от съвременни иманяри. Глинени съдове, бронзови и сребърни накити, въоръжение, монети.
  Навигация