Начало | Контакти | Карта на страницата       English
                      
                                         Находища | Значими места | МузеиДопълнителни ресурси

  Археологически находища  
Находките около с.Гълъбово

На 20 км източно от Гълъбово в Старозагорска област. Разкопки 1991-1993 г. Могилата е на 2 км североизточно от селото по местен път. Заравнена, материалите са в Археологическия музей в Раднево. Височина над 10 м. На върха има зидан каменен гроб, открит от иманяри, проучен и публикуван от Хр. Буюклиев. В насипа - десетина ритуални огнища. В стария терен има вдълбани две големи ями с ритуал и материали от едно погребение - на жрец-лечител от I в. сл.Хр. Изключително богати и разнообразни дарове - комплект златни накити - пръстен, обеци, венец, нагръдник и др.; 14 стъклени балсамария, 3 големи стъклени шишета - едно от тях е със запазена течност; много глинени съдове, в т.ч. балсамарии; много бронзови съдове - някои по двойки, легени, амфори, блюда, повечето са с пластични изображения на човешки и животински глави по дръжките, върху тези на амфорите има емблема, близка до тази на съвременната медицина; много медицински инструменти от сребро и бронз - игли-лъжички, пинсети, скалпели и др., костени игли за иглотерапия, в единия край на 6 от тях бюстове на божества; две сгъваеми бронзови сандъчета с пирамидални плочки за разтриване на вещества, цилиндрични кутийки за смоли и инструменти, миниатюрни чекмендженца с омега-образни дръжки с лекарствени средства; няколко дървени сандъчета с бронзови и посребрени ключалки, апликации. Голяма част от материалите и съчетанията между тях са уникални.


СЕЛО ГЛАВАН. МОГИЛЕН НЕКРОПОЛ

На 20 км югоизточно от Гълъбово в Старозагорска област по третокласен асфалтов път. 6 могили на около 5 км западно от селото с вис. 4-6 м, заравнени, съоръженията са засипани. Материалите са в Археологическия музей в Раднево и в АИМ - София. Разкопки 1989-1990 г.
VIII-IV в. пр.Хр. Генчова могила. На стария терен жилищни нива от VIII-VII в. пр.Хр., в насипа е открит уникален каменен калъп за бронзов скиптър от същото време. В близост - уникална ритуална култова брадва от мек камък от късната бронзова епоха. В могилата има разрушен и ограбен в древността гроб с каменна могилка над него и незначително количество археологически материали.
- Пожарната могила. Разрушен и ограбен в древността гроб от V-IV в. пр. Хр. В стария терен вдълбани много ритуални ями, някои със скелети на животни.
I-III в. сл Хр. Змийска могила. 2 зидани тухлени гроба и няколко ями с трупоизгаряне на място. Богати златни и сребърни накити, костени и стъклени игли за коса, бронзови съдове, стъклени и глинени съдове, въоръжение, култови предмети, дървени тоалетни кутийки и сандъчета с ключалки, дръжки и пластични апликации.

МОГИЛЕН НЕКРОПОЛ МЕЖДУ СЕЛАТА МЕДНИКАРОВО И ИСКРИЦА На около 9 км западно от Гълъбово по третокласен асфалтов път. 3 малки могили от II-III в., заравнени, съоръженията са засипани. Материалите са в Археологическия музей в Раднево. Разкопки 1990 г. Почти изцяло разрушени при селскостопанска обработка гробове. Стъклени и глинени балсамарии, накити и др. незначителни предмети. Светилище с ритуални ями, повечето от които много големи (над 2 м дълбочина) и с форми на характерни тракийски съдове - фиали, киликси, кантароси. В една от могилите има вторичен гроб на воин със сабя - вероятно печенег.


  Навигация