Начало | Контакти | Карта на страницата       English
                      
                                         Находища | Значими места | МузеиДопълнителни ресурси

  Значими места  
с.Евренозово, с.Близна и с.Младежко

ЕВРОНОЗОВО
Евренозово се намира 6 км. северозападно от с. Звездец, на 63 км. от Бургас /през Звездец/ и на 27 км. от общинския център Малко Търново. Има около 60 жители.
КАК ДА СТИГНЕМ ДОТУК И КАКВИ СА ПЪТИЩАТА ?

От Бургас- имате 2 варианта за пътуване. Първия е по главния път от Бургас за М. Търново с отклонение в с. Звездец. Втория е по същия път, но с отклонение в м. Босна към Тагаревски разклон и след около 10 км. търсете табела сочеща пътя към Близнак и Евренозово. От М. Търново- по пътя за Бургас и отклонението в Звездец. Пътищата до селото са асфалтови, но тесни. 1 или 2 пъти седмично минават микробуси от М. Търново- автогара тел. 05952 2060.

КОИ ДРУГИ СЕЛИЩА СА НАБЛИЗО ?
Звездец- 7; Близнак- 5; Младежко- 7 /черен път/; Граничар- 8 /черен път/.
КАКВО

ИНТЕРЕСНО ИМА ТУК ?
Около Евренозово има няколко долмена с които се свързва и името му /еврен- змей /тур./ в местностите Райков чукар, Индже баир и Лъките. За съжаление те са полуразрушени. Останки от крепости, селища и могилни некрополи са отбелязани край притоците на р. Младежка. На около 2 км. от селото се намира Голямата могила /Йончева тумба/ за която се предполага че е представлявала тракийски култов комплекс.

БЛИЗНАК:
Близнак се намира в по- равната хълмиста част на Странджа на 11 км. северозападно от с. Звездец, на 58 км. от Бургас /през Босна/ и на 32 км. от общинския център Малко Търново. Има около 100 жители.

КАК ДА СТИГНЕМ ДОТУК И КАКВИ СА ПЪТИЩАТА ?
От Бургас- по пътя за М.Търново с отклонение в м. Босна към Тагаревски разклон и след около 10 км. търсете табела сочеща пътя към Близнак и Евренозово. От Малко Търново- по пътя за Бургас и отклонението в Звездец за Евренозово. Пътищата до селото са асфалтови, но тесни. 1 или 2 пъти седмично минават микробуси от М. Търново- автогара тел. 05952 2060.

КОИ ДРУГИ СЕЛИЩА СА НАБЛИЗО ?
Звездец- 12; Евренозово- 5; Младежко- 13 /черен път/; Тракийци- 5 /черен път/; Босна- 15

КАКВО ИНТЕРЕСНО ИМА ТУК ?
В околностите са документирани полуразрушен долмен и останки от крепости, най- известна от които Караевренското кале южно от селото. Тя е опожарена от кърджалии в началото на 19 век. При пожара загиват стотици хора укрили се в нея, а събитието остава в историята като Караевренската катастрофа

.Младежко:
Намира се на 50 км южно от Бургас при един от изворите на Младежка река и има 32 жители. В района на селото има обитаеми пещери, наричани "Леярниците", в които са открити следи от ранножелязната епоха (ХІІ - VІІІ в. пр.н.е.) чак до Ранното средновековие. На 1,5 км западно от Младежко се намира крепостта "Голямото кале", може би най-голямата тракийска и късноантична крепост на територията на българска Странджа, а в югозападна посока - в местността Кошубаир - има мегалитни паметници.
  Навигация